P9230060-normal.jpg

ÄITI! TÄÄLLÄ TUOKSUU, KUIN OLISIT TEHNYT LEIPÄÄ.... huutaa pikkuapina NELONEN ovelta.

Koulusta saapuva apinalauma (tämän sanon suurella RAKKAUDELLA) huutaa ruokaa ja se tarve on tyydytettävä HETI. "Hemmottelenkin" laumaani usein uunituoreilla sämpylöillä tai peltileivällä. Tänään vuorossa oli helppo ja nopea leipä, joka katosi parempiin suihin alta aikayksikön. Alkuperäisen ohjeen olen joskus vuosia sitten löytänyt jostain mainoslehdestä. Se on muuttunut ajan saatossa niinpä alkuperäisestä on tallella nesteen määrä ja hiiva. Joka kerta uunista tulee ulos erilainen leipä. 

Helppo peltileipä 

5 dl vettä / maitoa

½ dl siirappia / hunajaa

1½ tl suolaa

1 pss kuivahiivaa

2 dl ruis- / mallasjauhoja

1 dl siemeniä

3 dl kaurahiutaleita

5 dl vehnä- / sämpylä- / grahamjauhoja

½ (oliivi)öljyä 

 

Laitoin 2½ dl kylmää vettä ja 2½ dl kiehuvaa vettä. Siihen siirappia ja suolaa maun mukaan. Kaurahiutaleet lisäsin nesteeseen ja annoin seistä hetken (noin 5 min). Kuivat aineet sekoitin keskenään ja lisäsin edellisten joukkoon. Hetken sekoittelun jälkeen lisäsin oliiviöljyä (sen hyvien Omega3:n takia ja tietysti maun vuoksi) ja vaivasin tasaiseksi. Peitin kulhon liinalla ja annoin nousta 20 min. Taputtelin nousseen taikinan uunipellille, jossa leivinpaperi. Taikina on aika tarttuvaa, joten jauhoja on hyvä käyttää apuna. Taas leivinliina päälle ja nostatusta 20-30 min vedottomassa paikassa. Ruudutin nousseen taikinan pizzapyörällä, voitelin vedellä (myös maito käy hyvin) ja ripottelin kaurahiutaleita päälle. Pinnalle sopivat mainiosti myös pinjan-, auringonkukan- ja kurpitsansiemenet. Sitten vaan uuniin 220 asteeseen noin 20 - 25 min riippuen uunin tehosta. VINKKI: Käytän usein auringonkukansiemeniä. Laitan ne tehosekoittimeen pyörimään hetkeksi, jotta "herkkäsuiset" eivät valita kököistä. 

 

Koska uuni oli kuumana, tein välipalalle myös uuniriisipuuron. Pesue tyytyväinen ja kodin arkihommat läksyineen sujuivat mukavasti masut pullollaan. 

 

Ruoan kulutus tässä perheessä on aivan valtava. Tuntuu, että etenkin isommat syövät hevosen kerralla ja juovat lehmän tyhjäksi. Koska tämä vähenee? Kova kulutus korreloi helppojen ruokien määrää. Suosin kaikkea nopeaa ja helppoa tehden kuitenkin itse lähes kaiken alusta asti suosien kotimaisia kasviksia. Uskon esimerkin voimaan. Lauma näkee, kuinka ruokaa valmistetaan ja pääsee osallistumaan. Toiveena on, että osaavat ravita itsensä omassa kodissaan eikä tarvitse olla peukalo suussa.